2021-09-09 16:01:24• hírek • Szatmár.ro

Hét Szatmár megyei települést vonhatnak hamarosan karantén alá

Miután szerdán a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által közzétett adatok azt mutatták, járványügyi szempontból nagy a baj az Avas térségében, csütörtökön Altfatter Tamás prefektus gyűlést hívott össze azon települések polgármestereivel, ahol felmerül az esetleges vesztegzár lehetősége, a koronavírus-fertőzés gyors terjedésének csökkentése érdekében.

A kockázatelemzés szerint Szatmár megyében hét gócpont jött létre, egytől egyig az Avas térségében, mégpedig Batarcs, Bikszád, Kányaháza, Komorzán, Kisgérce, Tartolc és Turc községekben, ahol augusztus 25. és szeptember 7-e között 239 beteget regisztráltak. A térségben egyébként mintegy 34 ezren élnek.



A DSP adatai szerint a fertőzöttek közül a legtöbben, azaz 154-en 20 és 39, valamint 40 és 59 év közötti személyek, 33-an viszont kiskorúak.

A hirtelen megugrott esetszám egyértelműen a külföldön tartózkodó személyek az országba való visszatérésének volt köszönhető, akik számos esküvőt és keresztelőt tartottak az augusztusi hónapban ebben a térségben, melyek több esetben is járványügyi vizsgálathoz vezettek – írja a prefektusi hivatal közleménye.

Mindezek okán a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság engedélyt kért a Fertőző Betegségek Országos Felügyeleti és Ellenőrzési Központjától, a területi vesztegzár bevezetésére a hét községet érintően.

A csütörtöki gyűlésen az adatok ismertetése után a hét község polgármesterei is egyetértettek a területi karantén bevezetésének ötletével, így amennyiben a bukaresti hatóság rábólint a prefektusi hivatal kérésére, a megyei vészhelyzeti bizottság az országos vészhelyzeti bizottság elé terjeszti az ügyet, amelyik minden bizonnyal elrendeli a karantént, ami azt követően lép érvénybe, miután az erre vonatkozó rendelet megjelent a hivatalos közlönyben.

Altfatter Tamás kormánymegbízott úgy véli a helyzet súlyossága okán a területi karantént mielőbb meg kell valósítani, 14 napra a belügyminisztérium utasításai szerint.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: